Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
LUK STUDIO Pracownia Projektowa - Architektura

LUK STUDIO Pracownia Projektowa - Architektura

Poleć nas innym
Czym kierować się przy wyborze okapu kuchennego?
(2014-09-01)

Podstawowym zadaniem okapów kuchennych jest usuwanie niechcianych zapachów oraz pochłanianie oparów, powstających w czasie przygotowywania potraw. Dodatkowo mogą jednak też pełnić funkcję ozdobną, jeśli zostaną dobrze dopasowane do wystroju kuchni. Oferta jest zresztą bardzo szeroka. Jak zatem wybrać właściwie? Czym się kierować przy kupnie okapu?

Na wstępie należy zdecydować się na to, czy okap będzie działać jako wyciąg (okapy wywiewowe) – usuwając oczyszczone powietrze na zewnątrz przez kanały wentylacyjne, czy też jako pochłaniacz (okapy recyrkulacyjne). W tym drugim wypadku powietrze po oczyszczeniu zostaje wdmuchane do pomieszczenia. Pewnym ograniczeniem przy wyborze okapu jest tu to, że pierwszy ich rodzaj nie może być montowany w budownictwie, w którym kanały wentylacyjne są zbiorcze.

Kolejną istotną kwestią przy wyborze tego urządzenia jest jego wydajność. Okapy zazwyczaj wyposażone są w jeden lub dwa silniki. Większa ich liczba stosowana jest jedynie w wyciągach. Oczywiście, im więcej silników, tym głośniejsze urządzenie. Prawidłowe obliczenie wydajności okapu warto skonsultować ze sprzedawcą lub monterem. Docelowo jednak okap ma w ciągu godziny kilkukrotnie przefiltrować powietrze z całego pomieszczenia.

Jeśli chodzi o rodzaje okapów, mamy spore pole do wyboru. Istnieje ich kilka rodzajów. Okapy szufladowe i teleskopowe są przeznaczone do montowania w zabudowie, w szafkach kuchennych do tego przeznaczonych. Ich powierzchnię można zwiększyć poprzez wysunięcie części pochłaniającej. Okapy podszafkowe, jak sama nazwa wskazuje, są montowane pod szafkami. Zazwyczaj mają niewielkie wymiary i są tanie, przez co często można je spotkać w małych kuchniach. Z kolei okapy kominowe są montowane przy ścianach, nierzadko pełniąc funkcję ozdobną, szczególnie przy rustykalnym wystroju kuchni. Ich cechą charakterystyczną jest pionowy komin, maskujący rurę odprowadzającą powietrze. W dużych kuchniach bywają stosowane okapy wyspowe. Są montowane bezpośrednio do sufitu, często wyposażone są w bardziej zaawansowane układy elektroniczne i mogą stanowić istotny element wystroju kuchni.

Warto też zwrócić uwagę na wyposażenie okapów, szczególnie na to, z czego zrobione są filtry przeciwtłuszczowe. Najczęściej można spotkać filtry metalowe, żywotne i wygodne w eksploatacji (łatwo je oczyścić). Są także filtry wykonane z fizeliny, które należy wymieniać co kilka miesięcy, choć na szczęście koszt tej czynności jest niewygórowany i nie jest ona zbyt skomplikowana. Można też zaopatrzyć się w filtr węglowy – to on wyłapuje brzydkie zapachy. Dodatkową kwestię stanowią inne akcesoria jak oświetlenie i funkcje elektroniczne – soft touch, sterowanie pilotem, sensor zapachu, wyświetlacz LCD, etc.

Artykuł został przygotowany przez firmę Toflesz.pl - producenta okapów kuchennych

 

toflesz.jpg